Om de verspreiding van het coronavirus in Nederland te beperken, adviseert het RIVM om geen handen te schudden. Het openbaar vervoer volgt deze richtlijn. Wat betekent dit voor ons en onze reizigers:

  • Probeer fysiek (hand-hand-contact met reizigers) zoveel mogelijk te beperken.
  • Tijdens de controlerondes vragen onze medewerkers S&V aan de reizigers om zelf hun vervoerbewijs voor de scanner te houden. Onze medewerkers hoeven tijdens de controles dus geen kaarten, tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen.
  • Kaartjes die in de bus worden gekocht kan je neerleggen op de balie. Reizigers kunnen het kaartje zelf van de balie pakken. We vragen alle reizigers om hun medewerking en begrip hiervoor.
  • Reizigers blijven zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken tijdens de reis. Deze maatregel geldt voor al het openbaar vervoer in Nederland.
  • In onze servicewinkels vragen we onze reizigers om te pinnen aan de balies. Natuurlijk kan de reiziger, als het niet anders kan, met contant geld betalen. Als reizigers toch met contant geld willen betalen in onze winkels, dan vragen de storemedewerkers aan de reizigers om het geld op de toonbank neer te leggen. Anderzijds kunnen onze medewerkers op hun beurt het geld wat retour moet en ook bijvoorbeeld het kaartje wat gekocht is ook op de toonbank/balie neerleggen, zodat de reiziger dit op zijn beurt weer kan pakken. We vragen alle reizigers om hun medewerking en begrip hiervoor.
  • Als BOA kan fysiek contact niet altijd gemeden worden. Bijvoorbeeld als je na staandehouding over moet tot aanhouding (bij geweldsincident richting jouzelf, een reiziger of chauffeur). In dat geval is fysiek contact onvermijdbaar. Probeer je daarop voor te bereiden door het dragen van je handschoenen en neem verdere voorzichtigheid in acht. Was na een aanhouding altijd je handen grondig met zeep zoals omschreven in de voorzorgsmaatregelen.

Update veelgestelde vragen en intern e-mailadres geopend

De veelgestelde vragen zijn aangevuld naar aanleiding van de nieuwe maatregelen in onze voertuigen en servicewinkels. Daarnaast hebben wij een intern e-mailadres geopend: corona@keolis.nl. Heb je een vraag die niet in het document voorkomt? Stel je vraag dan via het e-mailadres of aan je teammanager of de HR-afdeling. Ook zijn er veelgestelde vragen over het coronavirus en het openbaar vervoer te vinden op de website Rijksoverheid.nl.

Verder heeft het RIVM op maandag 9 maart een nieuwe aanwijzing voor inwoners van de provincie Noord-Brabant afgegeven. Om verdere verspreiding van het virus in de provincie Noord-Brabant te voorkomen wordt inwoners uit deze provincie uit voorzorg geadviseerd om, waar het kan en het werk het toelaat, thuis te werken. Keolis volgt de aanwijzingen en heeft medewerkers die woonachtig zijn in Noord-Brabant opdracht gegeven om (voorlopig) vanuit huis te werken. Het betreft enkele medewerkers van het hoofdkantoor.

Zover bij ons bekend is er op dit moment geen medewerker binnen Keolis geïnfecteerd met het coronavirus. Zodra deze situatie wijzigt, stellen wij jullie hiervan op de hoogte en laten wij weten wat wij er aan doen om verdere verspreiding binnen onze organisatie te voorkomen.

Directie Keolis Nederland